Om grotere stukken voldoende te kunnen verwarmen of om sommige dingen te kunnen smeden drong de noodzaak zich op om een smidsvuur te bouwen. Hieronder vind je een korte beschrijving hoe ik tewerk ging en wat het resultaat er van is.

Gebruikte materialen

  1. Een plaat van 600x600x10 (mm)
  2. Vierkante buis van 80×80 (mm)
  3. L-ijzer 40×40 (mm) – plat ijzer 50 (mm)
  4. Wielen
  5. Oude ventilator
  6. Oude remtrommel voor vuurpot
  7. Ronde ijzeren schijf 15mm dik (om rooster te maken)

Alle onderdelen die ik gebruikte om dit smidsvuur te maken werden gerecupereerd van de schroothandel of zijn overschotten van afval.

Overige gereedschappen :

  • Elektrische laspost
  • Snijbrander
  • Boormachine + draadtap
  • Slijpmolen

Opbouw frame

Het Frame werd in elkaar gelast met L ijzer van 40×40 mm.

Aan de onderkant van de poten werd een vierkant stukje ijzer gelast om nadien de zwenkwielen op te bevestigen.

Rondom rond de bovenplaat (met vuurpot) werd een plat ijzer gelast van 50mm hoog. Na gebruik kan ik meegeven dat dit eigenlijk net iets te laag is omwille van het feit dat de kolen rondom de vuurpot zich kunnen opstapelen en dat het dan voorzichtig werken is om ze niet over de rand te laten vallen. In de toekomst ga ik deze rand verhogen met bijkomend een lat van 50mm langs 3 zijden van het smidsvuur.


Ter info, al mijn zelfgemaakte gereedschappen, zoals lastafel, aambeeld, werktafel en ook dit smidsvuur staan op wielen. Dit heeft het grote voordeel dat ik ze zeer gemakkelijk kan verplaatsen. Zeker omdat mijn werkruimte eerder beperkt is in grootte en daardoor de toestellen vlot kan buiten rijden om bij droog weer in open lucht te kunnen werken. Wat bijkomend het groot voordeel oplevert dat je optimaal kan gebruik maken van het natuurlijk daglicht.

Basisplaat uitbranden

Met behulp van een snijbrander en een loopwagen (dit is een soort passer die toelaat om met de snijbrander mooie ronde gaten te branden) werd de opening in de basisplaat gemaakt.

Nadien werd deze wat bijgeslepen om de smeltbramen te verwijderen en vuurpot goed te laten aansluiten op de plaat.

Vuurpot en rooster

Voor het maken van de vuurpit gebruikte ik een stuk ronde plaat van 15 mm dikte waarin ik een aantal gaten boorde. Bijkomend maakte ik vier gaten (overeenstemmend met de gaten in de remtrommel) waarin draad getapt werd. Op die manier kan de rooster eenvoudig aan de vuurpot bevestigd worden met de 4 boutjes.

Luchttoevoer

Voor de luchttoevoer werd een vierkante buis gebruikt van 80×80.

Zoals je op de foto kan zien is de rooster vastgelast aan een zijde van de buis (om tegen de vuurpot te bevestigen), werd de andere zijde opengelaten om nadien de lucht regeling te kunnen maken en werd er haaks nog een stuk buis gelast om de aanjager op te monteren.

Op de haakse buis werd een rand gemonteerd waarvan de opening overeenstemt met de uitgang van de aanjager. Hierover vind je hieronder wat bijkomende info.

Luchtregeling

Voor de luchtregeling maakte ik een met een stuk overschot van L-ijzer (15x15mm) een rand langs 3 zijden die onderaan de luchttoevoer werd vastgemaakt. Deze rand werd op 2mm van de onderkant gelast zodat er nog een rechthoekig plaatje kan worden tussengeschoven en daardoor de opening kan vergroot of verkleind worden.

Op die manier wordt bepaald of alle lucht naar boven geblazen wordt of dat er ook aangeblazen lucht langs onder kan ontsnappen. Dit is een eenvoudige maar efficiënte regeling om de luchttoevoer naar de vuurpot te regelen en daardoor ook de hevigheid van de vlam kan gecontroleerd worden.

Aanjager

Als aanjager werd een oude ventilator gebruikt die ooit eens gerecupereerd werd van een koelsysteem.

Met behulp van 4 boutjes is deze vastgezet op de inlaat van de luchttoevoer. Om de motor aan te sturen is een schakelaar geplaatst aan de zijkant van het smidsvuur (te zien op laatste foto hieronder waar het geheel is afgebeeld)

Een 'home-made' smidsvuur

Op de foto hiernaast zie je het resultaat.

Ondertussen maakte ik al veel gebruik van dit handig vuurtje en heeft het me aangezet om ook de eerste stappen in het smeden te zetten.

De vuurvaste stenen (witte stenen op de foto) rond de vuurpot worden gebruikt om een groter volume kolen op te stoken indien er een stuk moet opgewarmd worden van een iets groter volume. Dit bespaart flink was gas en gaat een heel stuk sneller.