Korfjes – Elke fles in zijn eigen korfje, een idee dat onstaan is uit het feit dat je nooit je etiket kan lezen als je flessen plat liggen of dat je minstens de fles moet oppakken om het te kunnen lezen.

Als wijnliefhebber droomde ik er al lang van om een eigen wijnkeldertje aan te leggen, alleen nog niet goed weten hoe. Vertrekkende vanuit het principe dat er sowieso een aantal unieke elementen moesten inzitten wou ik een origineel concept uitwerken rond het bewaren van de flessen en het probleem oplossen van de leesbaarheid van de etiket.

Vanuit de idee dat het zowel praktisch als uniek moest zijn kwam ik na wat schetsen en proberen tot het concept dat ik elke fles in zijn eigen ijzeren korfje  wou stockeren. Voordeel is dat je de flessen kan plat leggen en dat de etiketten steeds leesbaar zijn.

Elk ‘wijnrek’ kan 8 flessen stockeren en zo maakte ik 10 stuks die langs beide zijden van de kelder werden gehangen.

Om deze wijrekken te maken werd gebruik gemaakt van plat ijzer voor het maken van de kader waaraan de korfjes hangen en de korfjes zelf werden gemaakt met rond ijzer van 6mm.

Het geheel werd elektrisch gelast en op zo’n manier dat het ‘organische’ behouden werd. Daarom werden de lassen niet glad geslepen maar werd slechts met een ruwe en snelle beweging met de slijpmolen over de las gegaan. Op die manier blijft de lasnaad duidelijk zichtbaar, maar ontstaat een soort ‘organische’ look die het geheel niet te ‘industrieel’ laat lijken en daardoor de charme van het wijnrek verhoogt.

Ook de kaders werden niet opgeslepen, enkel de hoeken. Ook hier werd niet te fijn geslepen waardoor ook het natuurlijke op de een of andere manier behouden blijft. Het metaal werd behandeld met boenwas tegen het oxideren en krijgt daardoor ook een meer organische uiterlijk.

Gezondheid zou ik zeggen !

En maak jullie geen zorgen de flessen worden regelmatig vervangen, of beter gezegd, aangevuld.