November – Een titel en werk geïnspireerd op een lindeboompje uit mijn bonsai collectie. Maar het oorspronkelijke idee om zo’n boompje te maken ligt in het ‘sterven’ van een ander boompje waar ik ongeveer 10 jaar aan gekweekt had. Vanuit dat gegeven wou ik een ‘onsterfelijk’ bonsai boompje maken.

Dit boompje is gemaakt met verschillende technieken – er werd zowel elektrisch als met gas gelast.

Wortels – De wortels zijn gemaakt van het steeds bijduwen van toevoegmateriaal waardoor het puur organische ontstaat en is geen enkele vorm dezelfde is. Voor de overgang van de wortels naar de stam is plaatmateriaal van 1mm gebruikt.

Stam – De stam is opgetrokken uit rond ijzer van 6 mm. Er werden vijf staafjes tegen mekaar gelast en nadien werden de openingen opgevuld met toevoegmateriaal. De uitlopen van de stam richting wortels zijn gevormd door dezelfde staafjes en bekleed met plaatmateriaal zoals hierboven vermeld.

Takken – De kruin van de boom is gemaakt van oude nagels. Vanuit de stam werden telkens verschillende diameters gebruikt om de takken te vormen.

Blad – Het blad in de top van de boom is gemaakt naar het model van de lindeboom. Het is gemaakt van kleine stukjes ijzerafval die aan elkaar werden gelast. Hierdoor ontstaat het natuurlijke patroon in het blad. De kleuren van het blad werden bekomen door rood koper en brasseerstift te laten smelten op het ijzer om het nadien licht op te schuren.

Voet – Voor de voet van het werk is een stuk stam van een oude olijfboom gebruikt. Door het traaggroeiende hout is de zeer mooie nerf duidelijk zichtbaar en in combinatie met het ijzer vormt dit een apart geheel. Dit stukje hout werd geschuurd en daarna licht gebeitst om verkleuring tegen te gaan.

Stevig verankerd

Eenzaam maar sterk