‘Vrijbonden’ – een samentrekking van Vrij en Gebonden

Het stuk is opgebouwd uit 2 kubussen van hetzelfde formaat. Beiden hangen los in elkaar, maar zijn zo gemaakt dat ze niet uit elkaar kunnen worden gehaald.

2 robuuste karakters die elkaar de bewegingsruimte gunnen en toch onlosmakend verbonden zijn. De vrijheid is aanwezig en toch hebben ze een gemeenschappelijke niet te doorbreken verbondenheid.

Ze worden uitgedaagd in een aartsmoeilijke ‘evenwichtsoefening’ door op de punt te balanceren. Samen zijn ze stabiel genoeg om het evenwicht te vinden en blijvend te garanderen.

De voet van het stuk symboliseert een ‘onherbergzaam maanlandschap’ – de derde uitdaging voor het werk – samen in moeilijke omstandigheden, zoekend naar balans, mekaar steunend en ondersteunend door de ‘woestijn’ loodsen.

Mooi in symboliek, maar de hardheid van het materiaal staat voor de moeilijkheid van deze opdracht in het echte leven.

Het leuke aan dit werkje is de vrijheid die het geeft om het, indien gewenst, een andere vorm te geven. Door de kubussen anders ten opzichte van elkaar te positioneren wordt een andere compositie gevormd, worden de kleurschakeringen anders geaccentueerd en krijg je een ‘ander’ beeldje.